
Therapie voor gezinnen, jongeren, kinderen en (jong)volwassenen
Voor wie
Praktijk voor Binnenwerk werkt vanuit de overtuiging dat individuele problemen niet los zijn te zien van het gezin waarin iemand opgroeit. Ouders, broers en zussen (en anderen) zijn belangrijk en kunnen helpen bij het herstel. Zeker bij jongere kinderen (onder de 12) zullen zij een belangrijke rol spelen in de behandeling en worden uitgedaagd om te zien hoe zij kunnen helpen. Samen kunnen we verder kijken dan het probleem en ontdekken hoe elkaar te ondersteunen en begrijpen zodat het met iedereen beter gaat.
Individuele behandeling van het jonge kind vindt alleen plaats als er bijvoorbeeld sprake is van trauma waar EMDR gewenst is, maar ook daar zijn ouders of andere betrokkenen belangrijk voor een succesvolle behandeling.
Binnenwerk richt zich in het bijzonder op de behandeling van gezinnen, waarbij we als basis nemen dat zowel de kinderen als de ouders problemen in het onderlinge contact ervaren en bereid zijn hun eigen aandeel hierin te onderzoeken. We behandelen een breed palet aan problematiek, zolang onze werkwijze bij de cliënt aansluit.
Helaas zullen we soms ook concluderen dat we geen passende zorg kunnen bieden bij jouw probleem of diagnose. De praktijk is maar beperkt geopend en heeft geen bereikbaarheid buiten openingstijden. Hierdoor kunnen wij geen crisisgevoelige behandeling uitvoeren. Hou er ook rekening mee dat wij op dit moment alleen op de maandagen en woensdagen geopend zijn.
Contra-indicaties zijn:
actuele complexe echtscheiding
acute suicidaliteit
ernstige automutilatie
Start
In de intake zetten we jullie klachten en achtergrond op een rij en proberen we de eerste verbindingen te leggen wat er aan de hand is. De intake duurt soms 1 gesprek, tot maximaal drie gesprekken, daarna besluiten we of we met elkaar verder gaan. We vinden het belangrijk om zo vroeg mogelijk heldere doelen te formuleren voor de therapie, en deze ook terugkerend te evalueren.
Behandelvormen
Systeemtherapie
Vanuit de systeemtherapie geldt de overtuiging dat een individueel probleem niet los is te zien van het systeem waarin je leeft. Zeker bij kinderen. We hebben de ander steeds weer nodig, maar zorgen voor elkaar en communiceren is ook complex. We hebben zelf onze eigen patronen aangeleerd vanuit het eigen ouderlijk gezin, komen vast in rolverdelingen. Soms zijn er nare dingen gebeurd tussen elkaar, die nog meegedragen worden in het contact. We spreken jou samen met je belangrijke anderen en helpen jullie je problemen te verduidelijken. Wat beleven we aan elkaar? Wat missen jullie aan elkaar? Het uiteindelijke doel is elkaar beter begrijpen, waardoor patronen te doorbreken zijn.
EMDR
Als er sprake is van een trauma of angst is EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing) een mogelijkheid. Hiermee kan er ruimte gemaakt worden voor verwerking en groei. Het is een belangrijk onderdeel van het verwerken van nare ervaringen. Benieuwd hoe het werkt? Via deze link kan je een goede uitleg vinden in een filmpje over EMDR.
Cognitieve Gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie is een vrij geprotocolleerde therapievorm waarbij men leert de samenhang te zien tussen de eigen gedachten, het gevoel en het gedrag. Het is bij uitstek een behandelvorm die zeer geschikt is om angsten te helpen overwinnen en biedt ook veel steun bij somberheid en depressie. Vaak bestaan deze therapieën uit zo’n 10 tot 12 sessies. Ook hier worden geregeld ouders of belangrijke anderen betrokken, maar wordt ook aangeboden als individuele therapie.